Facebook

Twitter

YouTube

ul. Wąska 2, 63-200 Jarocin, tel. 62 7472317       
plenfrderu

Bezpieczne grzybobranie

grzybyPodstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

1.    Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2.    Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3.    Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;

4.    Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np.Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
5.    Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
6.    Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
7.    Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8.    W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

 

Najczęściej mylone grzyby

Spośród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne.

NAJCZĘSTSZE GRZYBOWE POMYŁKI, CZYLI GRZYBY JADALNE I PODOBNE DO NICH GRZYBY NIEJADALNE / TRUJĄCE
                                                                       - PORÓWNANIE-

                                                                                      GRZYBOWE POMYŁKI
                  GRZYBY TRUJĄCE/NIEJADALNE                                   GRZYBY JADALNE
 Muchomor sromotnikowy  Czubajka kania, gąska zielonka, gołąbek zielonawy
 Muchomor plamisty  Czubajka kania
 Lisówka pomarańczowa  Pieprznik jadalny
 Goryczak żółciowy  Borowik szlachetny
 Pieczarka żółtawa  Pieczarka polna, dwuzarodnikowa, zaroślowa
 Mleczaj wełnianka  Mleczaj rydz
 Maślanka wiązkowa  Opieńka miodowa
 Gąska siarkowa  Gąska zielonka
 Piestrzenica kasztanowata  Smardz jadalny (chroniony w stanie naturalnym)
 Czubajeczka ostrołuskowa  Czubajka kania
 Czubajka czerwieniejąca (odmianabohemica)  Czubajka kania

Mapa strony

Logowanie

PSSE w Jarocinie.
 

 

Mapa zagrożeń