WZW A (wirusowe zapalenie wątroby typu A), inaczej „żółtaczka pokarmowa”, to ostra choroba zakaźna wywoływana przez wirus zapalenia wątroby typu A (HAV). Jest on odpowiedzialny za ostre stany zapalne i uszkodzenia miąższu wątroby.
Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie:
- wody (także w formie kostek lodu) zakażonej poprzez osoby wydalające wirus HAV z kałem, a nie poddaną skutecznym zabiegom dezynfekcyjnym;
- żywności, np. umytych w zakażonej wodzie warzyw, owoców lub ryb z wód zanieczyszczonych zakażonymi fekaliami.
Rzadziej dochodzi do zakażenia:
- poprzez bliski kontakt z osobami zakażonymi ( chory może zarażać 14-21 dni przed i ok. 7 dni po wystąpieniu objawów choroby);
- drogą kontaktów seksualnych (zwłaszcza analnych) bez zabezpieczeń.
Objawy zakażenia:
- wirus wylęga się w organizmie od 15 do 50 dni, a po tym okresie pojawiają się objawy, choć czasami zakażenie przechodzi się bezobjawowo (szczególnie u dzieci do 5 roku życia);
- tydzień przed wystąpieniem charakterystycznych i widocznych objawów choroby – żółtaczka (zżółknięcie skóry i twardówek oczu), której może towarzyszyć powiększenie wątroby mogą wystąpić tzw. objawy zwiastunowe- grypopodobne oraz nudności i biegunka;
- ponadto pojawiają się : osłabienie, złe samopoczucie, gorączka, brak apetytu, nudności i wymioty, ból brzucha, ból mięśni i stawów, świąd skóry, ciemniejsze zabarwienie moczu, odbarwiony stolec.
Zapobieganie:
- skutecznym sposobem zapobiegania WZW A są szczepienia ochronne. Aby zapewnić sobie długotrwałą ochronę należy przyjąć dwie dawki szczepionki podane w odstępie 6-12 miesięcy;
- przestrzeganie zasad higieny, także podczas przygotowywania posiłków;
- spożywanie potraw po obróbce termicznej (gotowane, pieczone, smażone) oraz picie wody butelkowanej lub przegotowanej – szczególnie za granicą;
- ochrona pokarmów przed owadami.
Powikłania:
- zakażenie HAV są groźne i mogą doprowadzić do ostrej niewydolności wątroby prowadzącej do śmierci.
Ulotka informacyjna - pobierz